0751 189 151 contact@mater.ro

Pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Grup de suport

Ce ne motivează?

Diagnosticul « cancer » ne reaminteşte că viaţa nu durează la infinit şi că  « timpul » s-ar putea « să nu mai aibă răbdare ». Specialiştii în probleme oncologice, în unanimitate, au ajuns la convingerea că o combinaţie între tratamentul standard (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie etc.) si cel suportiv (paleativ) (psihologic, psihoterapeutic, alimentatie, exerciţii fizice) oferă cele mai mari şanse de a menţine calitatea vieţii pacientului.
Un tratament eficient se adresează tuturor problemelor pacientului, începînd cu ameliorarea simptomelor somatice, continuând cu terapia standard în cancer şi cu susţinerea emoţională şi spirituală. Satisfacerea tuturor acestor nevoi demonstrează puternica legatură între psihic şi somatic, între minte şi trup.

La aflarea diagnosticului de cancer, reacţiile pacienţilor sunt diverse, ele manifestându-se prin stare de şoc, furie, frică, disperare, sentimente de vinovăţie, de negare, de pierdere a controlului asupra propriei existenţe, de incertitudine asupra viitorului. Bolnavul este urmărit de gânduri obsedante: „De ce?”, „De ce mi se întâmplă mie?”

Care este scopul?

Prin înfiinţarea grupului de suport, acesta îşi propune să organizeze diverse acţiuni şi activităţi, dorind să contribuie astfel la ameliorarea vieţii persoanelor diagnosticate cu diferite forme de cancer, precum şi a famiilor acestora, ajutându-le în acelaşi timp la reintegrarea socio-economică.

Care sunt obiectivele?

Pentru a ajuta pacientele să revină la o viaţă normală, neumbrită de temeri, frică, depresie, grupul de suport acţioneză pentru:

  • Încurajarea pacientelor să-şi exteriorizeze în prezenţa medicilor, a familiei, a prietenilor, întrebările referitoare la boală, la tratament, la viitor, in vederea lămuririi acestora şi reducerii stresului instalat la aflarea diagnosticului.
  • Îndrumarea pacientelor să conştientizeze cauzele care au dus la declanşarea stării de boală,
  • Educarea lor in vederea formării unei gândiri pozitive despre lupta cu boala, şansele de a o învinge şi de a trăi în continuare fără coşmarul unei boli catalogată greşit ca fiind incurabilă.
  • Sprijin pentru a găsi motivaţii pentru a lupta cu boala şi pentru a se reintegra într-o viaţă normală.
  • Realizarea unui grup interdisciplinar (medici, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, preoţi) care să colaboreze cu grupul de suport pentru depăşirea cât mai rapidă a impactului emoţional determinat de aflarea diagnosticului şi tratamentele specifice.
  • Ajutor informativ, moral, legal, material pentru rezolvarea problemelor pe care le ridică bolnavele.

Care sunt activităţile?

  • Consiliere psihologică individuală şi de grup în vederea reducerii impactului psihologic suferit de bolnavă şi formarea unei gândiri pozitive.
  • Gimnastică medicală pentru recuperare fizică – kinetoterapie
  • Programe de relaxare fizică şi psihică în vederea eliminării tensiunilor nervoase şi a sentimentelor negative – gimnastică de recuperare şi plimbări în aer liber.
  • Cursuri de nutriţie.
  • Distribuirea de materiale informative.
  • Donaţii proteze mamare
  • Donaţii de materiale sanitare: cărucioare cu rotile, cadre metalice, cârje ortopedice, etc.
  • Activităţi de agrement: excursii prin pădure, organizare picknick, etc.
  • Sărbătorirea unor evenimente de suflet: „Sărbătoarea femeii”, cu ocazia zilei de 8 Martie, „Taina Învierii”, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, „Sărbătoarea Crăciunului”.
  • Activităţi spirituale, lunar  – Invitata noastră este Nicole Weils-Koeken.

Cu sprijinul medicilor, a psihologilor, a asistenţilor sociali şi a preoţilor, putem să-i ajutăm pe pacienţi să treacă prin aceste clipe grele, atenţi la tot ce simt, deschişi la orice fel de discuţii, putem da un sfat sau să găsim un răspuns atât cât ne stă în putinţă, pentru ca ei să nu aleagă, mai mult sau mai puţin însingurarea.

 

w

Consiliere

Pentru copii, adolescenți și adulți

grup de suport

Pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Program educativ

Pentru școlari și liceeni

campanii

De conștientizare a populației și proiecte sociale