0751 189 151 contact@mater.ro

martie 17, 2021

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin afectează peste 500.000 de femei din întreaga lume. In Europa, 33.500 de femei sunt diagnosticate şi 15.000 mor anual din cauza ncancerului de col uterin. Aceasta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân şi prima cauză de deces la femeile tinere cuprinse între 25-44 ani.

In România cancerul de col uterin ucide zilnic 5 femei. Ţara noastră e pe primul loc în e priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Conform OMS, rata mortalităţii prn acest cancer în România este de 2-3 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei de Est i de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE. Femeile care folosesc anticoncepţionale orale şi fumătoarele au riscuri mai mari de a face cancer de col uterin din cauza unor modificări importante induse de acestea la nivelul organelor genitale feminine.

Infectarea cu virusul Papiloma (factor de risc major al encerului de col uterin) este foarte răspândită, peste 50 % dintre femei şi bărbaţi se infectează cel puţin o dată în viaţă. Realizarea periodică a testului Papanicolau va ajuta la scăderea prevalenţei cancerului de col uterin.

FUMATUL LA FEMEI

Femeile care fumează şi iau pilule contraceptive au un ric crescut de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral şi ateroscleroză la nivelul membrelor inferioare, precum şi de a avea avorturi spontane sau bebelusi cu greutate mică la naştere.

Foarte serioase sunt efectele fumatului pasiv, cazul părinţilor fumători asupra copiilor. Cum mama petrece mai mult timp cu copiii. O mamă fumătoare aduce cu fiecare ţigară fumată în preajma copilului o creştere a riscului acestuia de infecţii ale urechii medii, tuse cronică şi agravarea astmului bronşic.

Pielea fumătoarelor îmbătrâneşte mai repede, se ridează mai repede, unghiile şi dinţii se îngălbenesc, iar după ani de fumat, corpul primeşte un miros neplăcut specific. ,, Sexul slab’’ este supranumit ,, sexul frumos’’. Farmecul feminin n a fost asociat niciodată cu un zâmbet ce descopera dinţi îngălbeniţi de nicotină sau mireasma de fum!

De dragul nostru, soţii dumneavoastră şi al copiilor noştri Frumoaselor Femei Românce spuneţi un NU hotarât FUMATULUI. (Sursă viaţa şi sănătate).

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *